Teamfoto E.S. Schilders & Afbouwbedrijf
Werkzaam in Enschede, hoofdvestiging Zwartsluis

Onderhoud aan stucwerk

Redactie enschede-stukadoor.nl, 1 oktober 2024
Muur met schoonmaakmiddel poetsen
Onze stukadoors van E.S. Schilders & Afbouwbedrijf geven u graag advies over het plegen van onderhoud aan uw stucwerk.

Stucwerk is een methode om muren op een mooie en gelijkmatige manier te voltooien. Voor het behouden van de pracht en praal van uw stucwerk gedurende de jaren, is het van belang om te weten hoe u het op de juiste manier kunt onderhouden. Deze blog geeft u een gedetailleerde kijk op hoe u stucwerk effectief kunt schoonmaken en onderhouden.

Stappen om gestucte muren en plafonds te onderhouden

Voor het behoud van de kwaliteit van uw stucwerk is het essentieel om regelmatig schoon te maken. Zorg ervoor dat zowel binnen- als buitenshuis het stucwerk regelmatig schoongemaakt wordt om de duurzaamheid te garanderen. Er zijn diverse manieren om het stucwerk schoon te maken, afhankelijk van het soort stucwerk en de locatie.

Indien het stucwerk zich op een binnenmuur bevindt, is het aan te raden om met een droge doek of stoffer het vuil te verwijderen. Voor hardnekkige vlekken is een borstel of stofzuiger met borstelkop een goede oplossing. Het is niet noodzakelijk om dit wekelijks uit te voeren, maar met enige regelmatigheid is het wel aan te raden.

Wanneer het stucwerk op de buitenmuur ligt, is het van groot belang om zorgvuldig de geschikte reinigingsmethode te kiezen. Op die manier voorkomt u ongewenste schade aan het stucwerk. Dit is van essentieel belang als u van zins bent de muur te reinigen met een hogedrukspuit.

Zorg dat de druk goed is afgesteld, zodat het stucwerk niet verwijderd wordt samen met het vuil. U kunt tevens opteren voor een stoomreiniging, deze methode vergt wat extra tijd maar vermijdt het gebruik van chemische middelen en maakt gebruik van minder water. Dit is een effectieve manier van schoonmaken, maar het vereist voorzichtigheid om geen schade aan de gevel toe te brengen.

Hoe u gestucte muren en plafonds goed kunt verzorgen

Naast het opruimen zijn er ook nog andere nuttige tips om rekening mee te houden bij het onderhouden van stucwerk. Hiermee kunt u zelf zorgen voor een goede kwaliteit van de muren en plafonds. Hier zijn enkele handige tips voor het onderhouden van stucwerken.

Voor behoud van stucwerk is goede ventilatie van belang vanwege de gevoeligheid voor vocht en vochtplekken. Soms kunnen vochtplekken schade aan het stucwerk veroorzaken en zelfs resulteren in schimmelvorming. Dit is niet aantrekkelijk en kan uw gezondheid aantasten.

Voor een minimale vochtophoping is goede ventilatie noodzakelijk. Op die manier wordt voorkomen dat vocht zich kan ophopen en dat de ruimte afgesloten blijft. Voorkom vochtophoping door de ruimte op regelmatige basis te luchten.

Zorg ervoor dat uw stucwerk niet beschadigd raakt door stoten!Houd rekening met het gevoelige karakter van stucwerk dat op de muur is aangebracht en vatbaar is voor stoten tegen de muur. Bij contact met stoten kan het stucwerk beschadigd raken of scheuren vertonen.

Voorkom schade aan het stucwerk door geen meubels tegen de muur aan te laten leunen. Plinten zorgen voor een nette afwerking van de muur. Op die manier voorkomt u per ongeluk stoten tegen de muur.

Wanneer het stucwerk schade oploopt, is het belangrijk om direct tot actie over te gaan. Indien er sprake is van een vlekje of vingerafdruk, adviseer ik om deze voorzichtig weg te halen met een zachte doek. Wees niet te hard of snel, zo voorkomt u de kans op een grotere beschadiging.

Wanneer u te maken heeft met kleine schades zoals gaten of krassen in stucwerk, kunt u deze zelf oplossen door vulmiddel te gebruiken. U vindt dit vulmiddel bij meerdere bouwmarkten en lokale stukadoors. Indien de reparaties aan stucwerk omvangrijker zijn, is het mogelijk verstandig om een professional te betrekken.

Wijs een stukadoor aan voor advies over de beste aanpak in deze situatie. Ook voor beschadigingen aan gestucte muren kunt u hier advies krijgen. Op deze manier kan de stukadoor dezelfde reliëf herstellen.

Heeft u behoefte aan een stukadoor? Bel E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat uw stucwerk mooi blijft ogen. Indien u interesse heeft in professioneel vakwerk door een stukadoor, of vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Voor informatie over onze stukadoors en bij vragen, neem contact met ons op via 085 106 1429.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1429 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over E.S. Schilders & Afbouwbedrijf

E S Totaal Afbouw V.O.F. is uw betrouwbare partner voor klussen in en rondom uw huis. Met een team van enthousiaste vakmensen hebben wij gedurende vele jaren klanten geholpen bij het verbeteren van hun woning. Als u voor ons kiest, kunnen wij kwaliteit tegen een competitief tarief garanderen.