Tip 1 zorg voor een afspraak met de loodgieter voordat u begint met stucwerk

Een muur die gestuct is, vormt een uitstekende ondergrond voor decoratieve afwerking. Het aanbrengen van stucwerk resulteert in een egale en vlakke afwerking van uw muur, waardoor het de ideale basis vormt voor verdere afwerking met verf of behang. Het voorbereiden van de muur voor stucwerk vereist enige inzet en voorbereiding van uw kant.

Deze voorbereiding is gemakkelijk zelf te doen!Een van de eerste en essentiële stappen is het voorbereiden van de muur. Bekijk deze blog met 11 tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u begint met het gereedmaken van de muur, is het belangrijk om eerst uw woning voor te bereiden op de stukadoors. Om een muur op de juiste manier te kunnen stucen, is het noodzakelijk om vóór de klus alle radiatoren te laten verwijderen. Het is aan te raden deze klus uit handen te geven aan een loodgietersbedrijf, zo heeft u de zekerheid dat alles juist en veilig wordt gedaan.

Tip 2: Zorg ervoor dat uw muur volledig onbedekt is

Dit geldt voor diverse objecten die aan de muur zijn opgehangen of in de muur zijn geplaatst. Wanneer de te stucen muur zich in een trapgat bevindt, is het aan te raden om de trapleuning eerst te demonteren. Hierdoor kan de stukadoor op elke locatie goed werken en alle benodigde plekken bereiken.

Indien uw muur afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars heeft, raad ik aan om deze even te verwijderen. Zo bent u er zeker van dat uw muur geheel vrij is en er geen stuc op komt. Tot slot adviseer ik om zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stucgebied) te verwijderen, dit vergemakkelijkt het bewegen voor de stukadoors.

Tip 3: Zorg voor een veilige en stuc-geschikte omgeving rondom uw muur

Om ervoor te zorgen dat het stucwerk enkel de muur bedekt, is het van essentieel belang om alle meubels voor en rondom de muur weg te halen. Dit zorgt ervoor dat de stukadoor toegang heeft tot de muur. Mocht het niet mogelijk zijn om de meubels tijdelijk ergens anders te zetten, dan kunt u ze ook afplakken (bekijk tip 4).

Tip 4: Zorg ervoor dat uw muur compleet vrij is van spullen

Indien u enkel delen van de kamer wilt stucen, dient u ervoor te zorgen dat de randen van de muur afgeplakt zijn. Indien u van plan bent om een stukadoor te huren, is het mogelijk om samen te bespreken hoe de muur moet worden afgeplakt. Dit is van essentieel belang voor de garantie.

Om te voorkomen dat er veel stof vrijkomt tijdens het stucen van een muur, is het belangrijk om de vloer af te dekken. Als uw meubels niet kunnen worden verplaatst, kunt u samen met de stukadoor beslissen over de juiste manier om ze af te schermen. Bescherm de meubels door een plastic zeil met tape te gebruiken.

Tip 5: Bepaal op welke ondergrond u gaat stucen

Het is essentieel om te weten op welke ondergrond u gaat stucen voordat u de voorbereiding voortzet, niet elke ondergrond kan direct bewerkt worden. Wanneer u te maken heeft met een kale muur met schoonmetselwerk, is een raaplaag aanvankelijk vereist, terwijl bij een muur op basis van gipsplaten eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden moet worden aangebracht. Het bepalen van de ondergrond is van groot belang bij het vaststellen welke voorstrijk nodig is.

Tip 6: Een inspectie als voorbereiding op stucwerk voor uw muur

Voor u kunt beginnen met de muur voorbereiding is het belangrijk om te controleren of de muur klaar is voor stucwerk. Om ervoor te zorgen dat uw muur perfect gestuct wordt, dient u alle beschadigingen aan de muur vooraf te herstellen en eventuele behangresten nauwkeurig te verwijderen. Zonder het uitvoeren van deze controles, kunnen er ongelijkheden ontstaan in het gestucte oppervlak na voltooiing.

Tip 7: Zorg dat uw muur goed schoongemaakt is

Ga nu aan de slag met het zelf schoonmaken en stofvrij maken van de muur met behulp van een grote borstel. In het geval van meer fijnstof op de muur, kunt u proberen de borstel iets vochtig te maken. Een vochtige borstel zorgt ervoor dat stof goed kan hechten en de muur perfect schoon wordt.

Tip 8: Maak uw muur volledig vetvrij

Wanneer de muur helemaal stofvrij is, kunt u de muur ontvetten. Het is van belang om doekjes, warm water en ontvetter gereed te hebben. Meng de ontvetter met het warme water en maak daarmee de doekjes vochtig.

Maak de muur schoon met deze doekjes. Let erop dat de doekjes goed zijn uitgewrongen, ze mogen niet te nat zijn wanneer u ze op de muur aanbrengt. Houd in de gaten met welke hand u de muur reinigt en welke hand al vies is, zo voorkomt u herhaling.

Tip 9: Optimale hechting heeft u zelf in de hand

Zodra de muur klaar is, kunt u overwegen om een extra laag aan te brengen zodat het stucwerk goed blijft zitten. Als u teruggaat naar tip 4, moet u weten welk type ondergrond u bezit. Naargelang het type ondergrond, heeft u een aangepast product nodig om de muur te behandelen.

Voor niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) is het een goed idee om een hechtlaag voorstrijk te gebruiken. Voor zuigende ondergronden (denk aan kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) is het verstandig om primer grondeermiddel te gebruiken. Beide moeten in een dunne laag worden aangebracht met een kwast, overleg dit eventueel met een stukadoor.

Tip 10: Het drogingsproces van uw muur voor stucwerk

Direct nadat u de muur heeft schoongemaakt, ontvet, stofvrij gemaakt en behandeld, dient u de muur goed te laten drogen. Wanneer de muur nog vochtig is of water bevat, bestaat het risico dat het stucwerk niet goed hecht. Het is van belang dat dit enkele uren voor de stukadoor arriveert uitgevoerd wordt, zodat u weet dat alles op de juiste manier blijft zitten.

Tip 11: Bescherm de hoeken van de muur voordat u gaat stucen

Vlak voordat u begint met stucen is het slim om hoekbeschermers toe te voegen als laatste voorbereidende stap. Om ervoor te zorgen dat het stucwerk mooi op de muur terechtkomt, is het verstandig hoekbeschermers toe te voegen. Door hoekbeschermers in de hoeken van de te stucen muur te plaatsen, blijft alles mooi en goed beschermd.

Voer dit uit minstens 3 uur voor het stucen. Kies de juiste beschermers passend bij de dikte van de stuclaag. U heeft dunpleister hoekbeschermers nodig voor stuclagen onder de 3 millimeter, en dikpleister hoekbeschermers voor stuclagen vanaf 3 millimeter.

Behoefte aan assistentie?

Met deze handige richtlijnen is uw muur helemaal gereed voor stucwerk!Als u vindt dat stucen wat complex is of als u vragen heeft, neem dan contact met ons op!Voor vragen en het plannen van afspraken staat E.S. Schilders & Afbouwbedrijf voor u klaar, bereikbaar via 085 106 1429.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1429

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Onderhoud aan stucwerk
> Waarom stucen een goede keuze is en de voordelen ervan
> Energie efficientie door stucwerk toegelicht
> Zo repareert u kleine beschadigingen aan uw stucwerk met vulmiddel